2009. október 13., kedd

Hogyan fogyjunk hasból? Kardio + Diéta = Lapos has

Már egy ideje nézegettük a párommal, hogyan növekszik a hasam hónapról hónapra. A sok ülő munka és a bevitt kalóriák egyre jobban látszanak és most már a ruhámon is átdudorodik a pocakom.
Kérdeztem tőle az este, hogy mit mozogjak, hogy lemenjen a hájam?
Azt mondta, hogy rengeteg felülést kell csináljak.
De én úgy emlékeztem, hogy azzal pont nem megy le, hanem valami más fajta mozgás égeti le a zsírt!

Hát utánanéztem ma és összeválogattam, ami érdekeset találtam. Van benne hasizom gyakorlatról is szó, de a lényeg az elején van:

---------------------------------------------------------------

http://www.fittelet.hu/wellness_fitnesz/1/cikk_23.php

'2. mítosz
A hason lévő felesleget felülésekkel lehet a leggyorsabban lefaragni. Igazság: Bár a felülések feszesebbé teszik a hasizmokat, de az izmok felett lévő zsírpárnát nem csökkentik. Akár 1000 felülést is csinálhat, de mivel relatíve kevés izomcsoportot dolgoztat meg, nem használ fel sok energiát, vagyis nem éget el sok kalóriát. Ha fogyni szeretne, meg kell mozgatnia a nagy izomcsoportokat is: gyaloglással, biciklizéssel, kocogással, vagy akár lépcsőzőgépen való edzéssel.
Megoldás: A felülések mellett kardiózzon is! Az orvosok harminc perc mozgást javasolnak hetente háromszor - a szív- és keringési rendszer karbantartásához ennyi elegendő is, de ha fogyni szeretne, ha zsírt szeretne égetni, ez bizony édeskevés. Ha bármely okból nem tud negyvenöt percen keresztül tréningezni (nincs ideje, nincs állóképessége), próbáljon röviden, de intenzívebben dolgozni. Ha a futógépen rendszerint harminc percet gyalogol 7 km/ h-s sebességgel, minden öt percben iktasson be egy harminc másodperces sprintet 9-10 km/ h-s sebességgel. De ne rombolja le a kitűnő edzésmunkát meggondolatlanul. Egy átlagos edzéssel a futógépen 300 kalóriát égethet el, amit azonnal vissza is szed, ha utána felhörpint egy pohár energiaitalt, vagy cukros üdítőt. Igyon inkább ásványvizet (természetesen szénsavmenteset), és két hét múlva másfél-két kilóval könnyebb lesz.'

---------------------------------------------------------------

Az alapvető gond, hogy nem lehet specifikusan gogyni, nem tudod azt mondani a szervezetednek, hogy na csak a hasról használd el a szírt. Olyan gyakorlatokat kell végezni, ami a nagy izomcsoportokat mozgatja meg, mert azok használják el a legtöbb energiát, így ez a legcélravezetőbb. És melyikeke ezek? Hát a hasizom biztosan nem, mert az egy elég kicsi izomköteg. Elsősorban a láb izmai, a hát és a vállizom. Ezért javasolt a futás vagy az úszás ha az ember fogyni akar.

Még egy kis extra adalék, hogy ezeket a sportokat ha az ember megteheti, érdemes még reggel étkezés elött űzni, mert így eszméletlenül lehet fogyni. Hiszen a tested csak a tartalékaiból tud energiát nyerni.

---------------------------------------------------------------

Igazán fogyni a bevitt kalória csökkentéséval+kardio edzéssel lehet. Ez a rendszer az egész testet fogyasztja és természetesen a hasat is.

---------------------------------------------------------------

Fel kell állni a számítógéptől, a csokis kekszet, amit majszolsz most is, felejtsd el ( na egye fene, gyorsan kapd be az utolsó falatot) És akkor:"Fuss, fuss Forest!"
Ha hazaértél, akkor legalább 2 hétig ne egyél semmit, csak igyál. Garantáltan fogyni fogsz.

---------------------------------------------------------------

Mi az, hogy ". . . egy picit fordítsa tovább a törzsét"?
Úgy érti, hogy futás közben ahogy a karok "lengenek" a test mellett, azt a mozdulatot kell tovább vinni a törzzsel, vagy hogy?

---------------------------------------------------------------

Otthon végezhető:
teríts le valamit a padlóra, aztán indulhat a hasprés, ez azt jelenti hogy minimálisan emelkedsz csak fel a földtől (ez felső hasizmot dolgoztatja)
Ebből kb kezdésnek:
4x30 sorozat
Ugyanezt csinálod úgy, hogy felhúzod a lábaid 45 fokos szögbe, de talajon tartod, aztán egyik lábad áthelyezed a másikra és ellentétes irányból a felhúzott lábhoz dolgozol
Ebből is mehet kezdetnek 4x25 sorozat.
Felülés (erős bemelegítés után, mert terheli a gerincet nem gyengén)
Amennyit bírsz, ez általában olyan 4x20 legyen kezdetnek, nehéz az elején, de próba kell.

Alsó hastájék:
Fekvő pozíció, lábaid nem földön vannak, de nem érnek össze, és 45 fokos szögben emeled meg, úgy hogy semmi mást nem mozdítasz csak a lábaid.
Kezdetnek:
4x20
Hasizom dolgoztatása másként:
Fekvő helyzet, lábaid lent, kicsit elemeled a földtől, de ismét nem ér össze a két lábad!
Ollózol a lábaiddal, ez elég nehéz gyak.
De ez hatékony nekem pl.
Ebből kezdetnek:
3x50
Lábemelés újra:
u. az, mint a sima lábemelés csak a térdeited behajlítod derékszögben és úgy emeled fel, de semmi nem mozog csak a lábad!
Ebből: 4x20 kezdetnek

Aztán lehet variálni, pl a teljes felülést az utolsó lábemeléssel a derékszögűvel.
Tipp: erős koncentráció hasra, és a légzés sem mindegy! Nagyon nem! Nem szabad bent tartani a levegőt ha megszakadsz akkor sem.
A másik: diéta nélkül nem megy le az alsó hasi zsír, nőknél. . . ahogy észrevettem. Ahogy nálam sem.
De már legalább alakul nekem :)

---------------------------------------------------------------

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése